"When gay people get married, they ruin marriage for the rest of us"

25.06.2014 kl. 19:56

Hej alla ni som ska gifta er i sommar! Som planerar dukningar, menyer, håruppsättningar, fotografering. Som har sett fram emot den här dagen länge, en dag som markerar en skillnad.

Ni kanske väljer att gifta er på grund av tradition. På grund av släktens önskningar. På grund av lusten att ordna en riktigt stor fest. På grund av att ni vill befästa ert äktenskap inför Gud. På grund av ekonomiska praktikaliteter. På grund av att äktenskap är metoden vi blivit uppfostrade att hantera Kärlek med.

Det kan vara de här anledningnarna eller tusen andra. Äktenskapet i sig självt är en historisk och begreppslig djungel som jag varken kan eller ska ge mig ut för att reda ut här. Det viktiga är att komma ihåg att det handlar om mer än bara titel. Det handlar inte bara om en ceremoni.

Det som det handlar om, i dag, när internet bubblar av reaktioner på att lagutskottet röstade nej för en jämlik äktenskap i Finland, är att ni som ska gifta er i Finland i sommar befinner er i en position som inte är för alla. Oberoende av vilken grund som ligger bakom ert bröllop har ni haft möjlighet att välja den själv. Ni har haft möjlighet att välja att gifta er.

Jag säger inte att ni ska skämmas över det, lika lite som vi som har ett arbete, eller råd med flygresor, eller hälsan i behåll, ska skämmas över det. Skam är ingen produktiv känsla, den bara paralyserar. Däremot har ni ett ansvar, precis som alla privligierade människor har. Ett ansvar att förstå att den här rätten inte är något att ta för givet. Den är inget ni har förtjänat genom att leva mer rätt än andra. Det är en ren och skär sträcka av tradition och makt som ligger bakom. Vissa av oss har hamnat på den sidan som drar nytta av det här, andra inte. Det är fullständigt godtyckligt.

"When gay people get married, they ruin marriage for the rest of us" utbrister karaktären Marcia Langman i en avsnitt av Parks and Recreation, och den åsikten tycks konstigt många finländare hysa i dag. Men jag kan inte låta bli att undra: vem är "the rest of us"? För vem tappar äktenskapet mening om det inkluderas till att omfatta även samkönade par?

Det är förvisso ett faktum att hela äktenskapsnormen - eller tvåsamhetsnormen - som sådan bär på mycket gammalt groll som borde vädras ut, synas, och reformeras. En stor anledning till hetsen kring dagens debatt är att äktenskapets funktion i samhället är fundamentalt oklar för många. En jämlik äktenskapslag är inte slutdestinationen för ett jämlikt sätt att leva. Men så länge äktenskapet som sådant finns kvar är det befängt att det ska vara förunnat endast vissa av befolkningen.

Så, ni som gläds som brudpar eller bröllopsgäster på något av sommarens många bröllop - gläds för allt i världen. Men höj också rösten för alla syskon som ännu intefår glädjas inom samma ramar. Frågan om en jämlik äktenskapslag är inte bara en fråga för sexuella minoriteter, och tack och lov inte heller bara en fråga för de tio lagutskottsmedlemmar som röstade nej i dag. Det är en fråga för alla samhällsmedborgare och medmänniskor.

Kommentarer (1)
Spamfilter
Skriv siffran 8 med bokstäver:
Tack, Ylva, för det här inlägget!
Panda25.06.14 kl. 22:50
Tack Panda!
27.06.14 08:26

Feminist och skrivare.

Ofta arg, ofta glad.

Gillar dans, gladpunk, filosofi, estradpoesi, skrivhäng och prat.

Senaste kommentarer